Биляна Маринова

Биляна е от онези млади хора, които пътуват и се връщат, учат и споделят, създават контакти и ги оползотворяват по най-добрия начин. На 25 години, завършила Стопанската академия в Букурещ, живяла и работила в София и върнала се в Русе.

В родния си град намира спокойствието, което ѝ е липсвало докато е живяла в двете балкански столици. Едновременно близо до тях, но и достатъчно отдалечена от шума им, днес тя е част от екипа на Българо-румънска палата. Като експерт „Членство и корпоративни комуникации“ в организацията ѝ се налага ежедневно да общува и на двата езика.

„Върнах се в България, защото камъкът си тежи на мястото. Макар и близо до България, носталгията беше част от мен, липсваха ми семейството и приятелите ми. От друга страна възможностите за развитие са еднакви и в двете държави, а всичко зависи от желанието и амбициите на човек.

Биляна разказва, че е впечатлена от нивото на образованието в Румъния, че ѝ се е наложило да научи езика и да опознае манталитета, разбиранията и традициите на териториално близката до нас, но изключително различна нация.

Преди да замине за Румъния е карала езиков курс, след това в университета е имала подготвителна година и едва след това е започнала да се отпуска и да говори.

„Разбирах, но ми беше трудно да говоря“, казва тя, връщайки се назад във времето.

Сред местата в Румъния, за които говори с блясък в очите, на първо място е Букурещ с неговата уникална коледна украса, многото и красиви паркове, широките булеварди и впечатляващата архитектура. След това се нареждат Брашов, Крайова, Констанца, Тимишоара, Яш с техните специфики и привлекателни кътчета.

Общувайки с румънци от различни краища на страната, Биляна едновременно поддържа езиковото си ниво, създава контакти, споделя опит, дава консултации и не на последно място -  всеки ден научава нещо ново.Copyright © 2024 VISA

Изберете