Неделя Даунтаун СРЛ

Неделя е верига сладкарници с повече от 20 години история и над 40 локации в Източна Европа, 10 от които в Румъния. В производството на ръчно изработените торти се използват само естествени висококачествени продукти. Тортите не са подлагани на замразяване в нито един момент от производствения цикъл, което е предпоставка за свежия им вкус.

Чест от екипа на „Неделя“ от вече 14 години е Димитър Гиков, който от 4 години отговаря за веригата сладкарници в Румъния. Професионалния си път във фирмата започва от позицията на барман, после става заместник-управител, а по-късно и управител на една сладкарница, преквалифицира се в обучител на нови франчайзополучатели и сега вече е национален мениджър за Румъния. За своята кариера в „Неделя“ той споделя:

Можем да кажем, че работата в Румъния намери мен, а не обратното. Получих предложение от собствениците на „Неделя“ да отговарям за новия пазар на марката. Това отчасти бе логично продължение на вече натрупания от мен опит и знания в България, но възможността да работя по внедряването на установен и работещ модел от една държава в друга определено предизвика интерес у мен. Динамиката, разнообразието и предизвикателства, които предполагаше новата позиция, също изиграха своята роля при вземането на решението ми.

И така професионалният път отвежда Димитър Гиков в Румъния с цел да наложи една любима българска марка на нов пазар. В началото „Неделя“, с помощта на местни партньори, проучва как се възприемат продуктите от румънските потребители. След това отваря тестов обект в най-популярния мол в Букурещ. Това е напрегнатото време, когато Димитър Гиков прекарва по 20-25 дни от месеца в Букурещ и всеки ден научава нови неща за пазара, потребителското поведение, вкусовите предпочитания и не на последно място – за манталитета на румънците.

Предизвикателството пред „Неделя“ и нейния мениджър в Румъния е да намерят  верния път към желанията на клиентите, навиците и обичаите им, свързани със сладките изкушения. Постоянно излиза нова информация, която оформя цялостната картина по какво си приличат и по какво се различават румънците и българите. За това време Димитър Гиков си спомня:

Румънците като клиенти са по-любезни и внимателни в сравнение с българите и категорично харесват шоколад, много шоколад. Те също така ценят доброто качество и са готови да платят по-висока цена за качествен и добре изглеждащ продукт.

Естеството на работа в Румъния не е различно, но Димитър Гиков усеща, че винаги го приемат за чужденец с леко снизхождение, че не разбира пазара и не е достатъчно подготвен. Чувства и липсата на натрупаните контакти в бранша. В България професионалистът знае кой за какво отговаря, откъде може да получи най-бързо информация и съдействие. В Румъния това липсва и понякога води до забавяне, както се случва и с „Неделя“ в началото, докато е в процес на опознаване на държавната администрация и спецификите й. Друга основна промяна за човека, отишъл да работи в чужбина, е доста по-предизвикателното установяване на баланс между личния живот и работата, когато семейството и приятелите ти са далеч.

Самият Димитър Гиков се сблъсква с езиковата бариера. Той комуникира предимно на английски, но с времето научава ключови фрази на румънски език, които най-често се използват в работния процес. Твърди, че дори и малко да знаеш румънски език, това ти помага в работата.

Има ли желание, намираме и начин, дори и с използване на жестомимичен език понякога – смее се той.

Димитър Гиков съветва всеки, който иска да работи в Румъния, да има готовност за предизвикателствата и задължително да проверява информацията от няколко независими източника.

Запитан от Агенция „Виза“ дали има и забавни случки от работата си в Румъния, той разказва:

Всеки ден се сблъскваме с интересни казуси както по отношение на персонала, така и от клиенти. Любимата ми история е с наша клиентка, която поръча продукт по снимка от онлайн магазина ни. Показаният модел бе на торта, която сме правили в България и имаше надпис „ЧРД, 1 г.“. Обадихме се на клиентката да я попитаме какъв надпис иска, а тя каза да запазим този – нищо, че бил на български, харесвало й как стои. Останахме леко озадачени, но желанието на клиента е най-важното.


Copyright © 2020 VISA

Изберете