Цветана Константинеску

Цветана Константинеску от България работи от 10 години в ИКЕА Букурещ.

Семейството на Цветана Константинеску се премества в Румъния, за да намери по-добри възможности за професионално развитие. Съпругът й получава много добро предложение и заедно с него тръгва цялото семейство. Отначало през 2005 година отиват в Румъния, после през 2011 година се преместват в Турция, а през 2015 година отново се връщат в Румъния, където са се установили засега.

Тя си спомня колко трудно е било в началото, най-вече заради езика и липсата на позната социална среда. С времето установява, че двете нации много си приличат и сега вече не вижда особени разлики, макар че на човек родината винаги липсва.

За Цветана един от първите проблеми е езикът. В работата използва английски език, който все повече се говори в Румъния. Но тя смята, че за да се интегрираш инстински, е важно да говориш местния език. Помолена от Агенция „Виза“ да даде съвет на хората, които искат да работят в Румъния, тя казва, че това е по-голяма страна с възможности за развитие както на бизнеса, така и в кариерата. Според нейните наблюдения в Букурещ има все повече българи, а пък и родината е само на 60 км.

Цветана Константинеску споделя и една забавна случка от живота си в Румъния:

При първите ми опити да си поръчам храна на румънски език в столовата на фирмата  жената, която ме обслужваше, ме помоли да изчакам, защото не разбирала английски!


Copyright © 2024 VISA

Изберете